Tradiční rybí polévka

…přesto v každé domácnosti jiná. Dnes předkládáme recept rodiny Mníškovy z Pohořelic – rybí polévku dochucenou majoránkou. Je vskutku vynikající. A kdo by snad o chuťovém snoubení rybí chuti a klasické české „marjánky“ pochyboval, nechť vyzkouší.
6 porcí
vývar
2 hlavy z kapra, skelety a odřezky
250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
5 kuliček celého černého pepře
5 kuliček nového koření
5 bobkových lístků
sůl
2 l vody
polévka
300 g kořenové zeleniny
50 g másla
1,5 l rybího vývaru
jikry, mlíčí, maso z kostí
1 svazek petrželky
majoránka
mletý pepř
sůl
krutony
150 g veky
30 g másla
Do studené vody vložíme rybí hlavy, kosti a zeleninu, přidáme divoké koření, zalijeme studenou vodou, přivedeme k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, a pozvolna táhneme (necháme jen mírně pobublávat) 1 hodinu.
Poté vývar přes husté síto scedíme.
Kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné nudličky, v hrnci orestujeme na másle, zalijeme scezeným vývarem, přivedeme k varu, vložíme jikry, mlíčí a obrané maso z kostí, nasekanou petrželku, dochutíme majoránkou, pepřem a solí.
Veku nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle.
Hotovou polévku podáváme s krutony.
Ohodnoťte tento recept: