Ovocný špíz s povidlovou omáčkou
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto/uni_206562221900001.jpg?1296430302)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto09/../recepty/recept69.jpg?1138367758)
Všímáte si, jak vám kluci mnohdy usnadňují práci a předvádějí skvělé variace jednoduchých moučníků? Jednoduchých a moderních! Vyzkoušejte ovocný špíz. Nejenže skvěle chutná, ale i atraktivně vyhlíží!
4 porce
200 g jablek
200 g hrušek
100 g sušených švestek
100 g sušených meruněk
80 g másla
1 lžičky mleté skořice50 g sekaných vlašských ořechů
200 g švestkových povidel
50 g medu
100 ml vody
40 ml rumu tuzemák
1 citron (použijeme kůru i šťávu)
1 lžička mletého zázvoru
100 g smetany na šlehání
mletá skořice na posypání
1. Jablka a hrušky očistíme a nakrájíme na větší kousky, které napícháme na špejle střídavě se sušenými švestkami a meruňkami.
2. V pánvi přepustíme máslo, vložíme na něj špízy a prudce ze všech stran opečeme, stáhneme plamen, přidáme skořici a necháme společně krátce orestovat.
3. V druhé pánvi opražíme vlašské ořechy, přidáme povidla, med a zalijeme vodou, přidáme rum, zázvor, šťávu a kůru z citrónu a vše společně krátce povaříme do krémové konzistence.
4. Špízy podáváme s vyšlehanou šlehačkou a lehce posypeme skořicí.
Ohodnoťte tento recept: