Moučníky a cukroví

Čokoládový dort s pěnou z bílé čokolády a s lesním ovocem

do dortové formy o průměru 25 cm

těsto
2 vejce rozdělená na žloutky a bílky
250 g cukru krupice
120 g změklého másla
120 g rozpuštěné čokolády
340 g polohrubé mouky
125 ml smetany
250 ml vody
tuhý sníh z bílků

krém
350 ml smetany
300 g bílé čokolády
60 g másla

náplň
30 ml koňaku
300 g rybízové marmelády
500 g čerstvého ovoce (jahody, borůvky, maliny, ostružiny)
500 g marcipánu

Ve velké míse vyšleháme žloutky, cukr a máslo do pěny (šleháme asi 5 minut), přidáme čokoládu, mouku, smetanu, vodu a šleháme ještě asi 2 minuty, pak vmícháme tuhý sníh. Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 min.

Ingredience na krém společně povaříme za stálého míchání dohladka a necháme vychladit. Studenou směs pak vyšleháme na jemný nadýchaný krém.

Korpus prokrojíme na třikrát, pokapeme koňakem, pomažeme marmeládou, poklademe ovocem a zatřeme krémem. Takto opakujeme u každé vrstvy. Dort necháme vychladit a pak ho potáhneme marcipánem.

Marcipán rozválíme do tenkého velkého kruhu, aby mohl pokrýt celý povrch dortu včetně jeho stran. Plastických obrázků a dekorů dosáhneme tak, že na rozválené mandlové těsto rozložíme ubrousek nebo dečku s plastickým dekorem (plastovou, háčkovanou atp.) a válečkem ji do marcipánu vtiskneme (převálíme).

příprava 40 minut

pečení 45 minut

zdobení 45 minut

Ohodnoťte tento recept: 

149 hlasů

Další recepty Celý díl