Maso

Srnčí na divoko s chlupatými knedlíky

Zvěřinu si většina z nás dopřává jen párkrát do roka. Když už se do ni pustíme (do vaření i do konzumace), musí to stát za to! Filip s Ondřejem nám předvedli, jak jednoduše docílit vynikajícího výsledku. K zeleninovému základu omáčky a specifické chuti zvěřiny se náramně hodí chlupaté knedlíky, které pokrm dovedou k dokonalému požitku.

4 porce

maso

800 g srnčího hřbetu bez kosti
pepř
sůl
slunečnicový olej na zakápnutí a opečení

omáčka

100 g špeku
300 g cibule
150 g celeru
150 g mrkve
150 g kořenové petržele
5 listů bobkového listu
8 kuliček nového koření
12 kuliček celého černého pepře
8 kuliček jalovce
200 g brusinkového kompotu
50 ml rostlinného oleje
sůl
pepř
vodu na podlévání

1. Očištěné maso důkladně odblaníme, osolíme, opeříme, zakapeme olejem, necháme odležet.

2. Špek, cibuli a zeleninu nakrájíme na drobné kostky.

3. Na části oleje vypečeme slaninu, přidáme všechnu zeleninu a koření, orestujeme hodně dozlatova, lehce podlijeme vodou, zeleninu dusíme pod pokličkou hodně doměkka.

4. Uvařenou zeleninu rozmixujeme, přidáme brusinky a případně ještě dochutíme solí a pepřem. Pokud je zeleninová omáčka příliš hustá, trochu ji rozředíme vodou. Konzistence však nesmí mít příliš řídká.

5. Maso opečeme nejlépe na teflonové pánvi tak, aby bylo téměř hotové, ne však vysušené. Vložíme do připravené omáčky, společně prohřejeme a podáváme s chlupatými knedlíky.

chlupaté knedlíky

350 g syrových oloupaných brambor
150 g ve slupce vařených oloupaných brambor
250 g hrubé mouky
1 ks vejce
hrst kudrnky
sůl

1. Vařené i syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s moukou, vejcem a sekanou petrželkou kudrnkou, osolíme a důkladně zamícháme v kompaktní těsto.

2. Část těsta si vezmeme do dlaně a lžící tvarujem knedlíky, které házíme rovnou do vařící osolené vody. Podebereme, aby se nepřichytly ke dnu a podle velikosti vaříme asi 5-7 minut. Po vyjmutí z vody lehce zakápneme olejem.

Ohodnoťte tento recept: 

25 hlasů

Další recepty Celý díl