Žernosecký kotlet se šťouchanými brambory


Srdce milovníků masných jídel zaplesá. Poctivé porce masa plníme vynikající směsí, ve které nechybí chuť a vůně šunky od kosti ani aromatických hub. Víno pak dodá pokrmu navinulý šat.
6 porcí
kotlety
6 vepřových vysokých kotlet s kostí (asi po 200−250 g)
sůl
mletý pepř
2 lahůdkové cibule
150 g čerstvých nebo mražených hub
150 g vepřové šunky
drcený kmín
3 vejce
olej
150 ml bílého vína (Müller-Thurgau)šťouchané brambory
1 kg brambor
50 g másla
1 velká cibule
hrst petrželky
sůl
Do jednotlivých kotlet prořízneme kapsu, kotlety osolíme a opepříme.
Cibuli, houby i šunku nakrájíme na malé kousky a společně osmahneme na oleji, ochutíme drceným kmínem, solí a na závěr vmícháme vejce. Touto směsí naplníme kotlety, spíchneme je špejlí a na oleji je z obou stran opečeme, poté podlijeme vínem, přiklopíme a dusíme doměkka.
Oškrábané brambory uvaříme doměkka (máme-li rané, vaříme je i se slupkou). Na másle opečeme dozlatohněda cibuli nakrájenou na klínky, odstavíme a vmícháme nasekanou petrželku, přilijeme k bramborám a společně rozšťoucháme, podle chuti osolíme.
příprava 30 minut
dušení 30 minut
Ohodnoťte tento recept: