Maso po myslivecku


Myslivecká specialita samozřejmě žádá kus dobré zvěřiny. Ale nemáte-li ji právě po ruce, netruchlete, i z hovězího masa připravíte výbornou krmi. Zelenina, divoké koření, rajský protlak a brusinkový kompot dokážou divy.
4−6 porcí
800 g hovězího zadního masa (nebo srnčího, kančího)
50 + 50 g špeku
200 g mrkve
100 g celeru
100 g kořenové petržele
1 velká cibule
lžíce divokého koření
lžíce cukru
1 plechovka rajského protlaku
400 g brusinkového kompotu
350 ml červeného vína
200 ml vody
olej
sůlbrambory
600 g oloupaných vařených brambor
50 g másla
250 g tvarohu
sůl
Očištěné maso prošpikujeme špalíčky z 50 g špeku, které před vetnutím do masa obalíme v soli. Zeleninu nakrájíme na hrubší kusy. Maso opečeme ve větším kastrolu na oleji ze všech stran, osolíme a vyjmeme.
Do výpeku po mase přidáme druhou část na kostičky nakrájeného špeku. Když se vypeče, vložíme do hrnce nakrájenou zeleninu, orestujeme dozlatova, poté přidáme koření, cukr a necháme zkaramelizovat. Ihned vmícháme rajský protlak a brusinkový kompot. Vše podlijeme vínem a vodou, zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka.
Maso krájíme na plátky, přeléváme vydušenou šťávou se zeleninou a podáváme s vařenými brambory, které doplníme plátkem másla, nokem měkkého tvarohu a lehce osolíme.
Ohodnoťte tento recept: