Ryby a mořské plody

Štika s kmínovou krustou, škvarkovými placičkami a marinovanou cibulí

Maso z dravé štiky patří k těm nejvybranějším a nejdelikátnějším. Kulinární úprava proto nežádá složitých úkonů ani přílišného koření.

4−6 porcí

marinovaná cibule
4 jarní cibulky
1 červená cibule
1 bílá cibule
červený vinný ocet
sůl

škvarkové placky
400 g brambor vařených ve slupce
100 g škvarků
1 vejce
majoránka
mletý pepř
sůl
2 lžíce sádla

štika
2 filety štiky
drcený kmín
80 g másla
sůl

Nejprve připravíme marinovanou cibuli, aby se mohla proležet, poté bramborové placičky a na závěr štiku.

Cibulky nakrájíme najemno a vložíme do mísy. Zakápneme octem, trochu osolíme a ručně promačkáme, necháme odležet.

Brambory oloupeme (pokud používáme v sezóně rané, neloupeme) a nastrouháme nahrubo, smícháme s nahrubo pokrájenými škvarky, vejcem a kořením. Z těsta tvarujeme placičky, které z obou stran opékáme na sádle dozlatova. Usmažené placičky klademe na savý papír a uchováme je v troubě, než připravíme rybu.

Filety štiky nakrájíme na jednotlivé porce, nakrojíme kůži, kterou obalíme v drceném kmínu. Na přepuštěném másle rybu zvolna opečeme kůží dolů, vrchní stranu přeléváme máslem. Na závěr plátky štiky osolíme.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl