Polévky

Šumavská kulajda se zastřenými vejci

Všichni víme, že se tato polévka vaří od Krkonoš po Šumavu pod rozličnými názvy a s drobnými obměnami. Lahodná kulajda, hodná gurmánských prožitků, je přitom tak jednoduchá! V zimě stačí mít nasušené nebo naložené houby a během půlhodiny máte skvělou a vydatnou polévku. Pokud používáte kopr sterilovaný v kyselém nálevu, nemusíte tolik "octovat". Kluci si tentokrát trochu ulehčili práci a použili instatní jíšku. Pokud ji nemáte právě po ruce či jste zvyklí na klasickou, uvádíme i druhou možnost postupu.

4 porce

800 ml vody
300 g brambor
30 g sušených hub
200 ml smetany ke šlehání
1 snítka kopru nebo 2 lžíce sterilovaného
5–7 lžic instantní jíšky
50 g másla na zjemnění
4 vejce
kmín
sůl
bílý pepř
ocet

1. Sušené houby předem namočíme, minimálně na 1 hodinu, nejlépe přes noc.

2. Brambory očistíme a nakrájíme na hrubé kostky, zalijeme vodou, přidáme namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme, až jsou houby a brambory měkké, cca 15–20 minut.

3. Zalijeme smetanou, zahustíme instantní jíškou, ochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme pokrájený kopr.

4. Do mírně osolené a okyselené mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnuté vejce a zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 4–5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se vejce zatáhla.

5. Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce.

Verze s klasickou jíškou

Pokud nemáme možnost nebo nechceme použít instantní jíšku, uvaříme si vlastní ze 100 g másla a 50 g hladké mouky: máslo rozpustíme, zasypeme za stálého míchání moukou, zalijeme studenou vodou, vložíme pokrájené brambory, houby a pokračujeme dále podle výše uvedeného receptu.

Ohodnoťte tento recept: 

127 hlasů

Další recepty Celý díl