Kukuřičný krém s kozím sýrem


Čerstvý kozí sýr a voňavé bylinky jsou nejvhodnějším doplňkem k této jemné, lehce nasládlé polévce.
4 porce
500 g mražené kukuřice nebo 5 kukuřičných klasů
1 brambor
30 g másla
1 cibule
750 ml zeleninového vývaru z kukuřice a brambor
200 ml smetany, kozího nebo kravského mléka
sůl
hrst rukoly nebo pažitky
100 g čerstvého kozího sýra
olivový olej
Kukuřici a oškrábaný nakrájený brambor zalijeme vodou, osolíme a vaříme 20 minut, poté scedíme a vývar ponecháme stranou. Pokud máme syrové klasy, vaříme je delší dobu doměkka, brambor přidáme až ke konci varu.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, vmícháme kukuřici (z klasů ji nejprve okrájíme) a brambor, zarestujeme, zalijeme vývarem, přivedeme opět k varu a vaříme ještě 10 minut.
Polévku rozmixujeme a nechceme-li v ní mít jemné slupičky z kukuřice (obsahují vlákninu!), přecedíme ji. Zjemníme ji takovým množstvím mléka, aby měla krémovou konzistenci, a dochutíme solí.
Polévku podáváme s nasekanou rukolou nebo pažitkou (mají peprnou chuť, která se k polévce hodí), nokem čerstvého kozího sýra a na závěr zakápneme olivovým olejem.
příprava 40 minut
Ohodnoťte tento recept: