Moučníky a cukroví

Kokosová basboussa

Kdo má rád sladké, přijde si na své. V arabských zemích si potrpí na hodně sladké a možná až přesladké dezerty. Tento je jednoduchý, zvládne ho i začátečník, skllidí však úspěch zkušeného cukráře. Nezvyklé, moc dobré, doporučuji připravit den předem.

4 porce

400 g pšeničné krupice
200 g krupicového cukru
60 g mletého kokosu
200 g bílého jogurtu
30 g rozpuštěného másla
5 lžic vlažné vody

rozvar

150 g cukru
50 ml citrónové šťávy

na posypání

40 g pražených plátků mandlí

1. Všechny suroviny na těsto smícháme, přidáme 5 lžic vody a vymícháme hladké těsto, které nalijeme na vyšší plech nebo do zapékacího pekáče tak, aby vytvořilo výšku cca 2 - 3 cm. Těsto necháme ještě asi 2 hodiny ztuhnout v lednici. Pak pečeme v troubě při 170 °C cca 30 minut.

2. Cukr rozmícháme s citrónovou šťávou, zahřejeme, ale nevaříme.

3. Upečené těsto necháme vydechnout, ještě v pečící nádobě nakrájíme na kosočtverečky, zalijeme vychlazeným rozvarem a posypeme plátky pražených mandlí. Necháme vychladnout a podáváme. Moučník můžeme uchovat v lednici, druhý den je ještě lepší.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl