Moravské koláče babičky Růženy

Jedny z nejlepších koláčů, které jsme vůbec kdy jedli, byly právě tyhle od babičky Růženky z Pavlova. Generacemi prověřený recept na něj nám prozradili manželé Topolanští.
6 koláčů
těsto
kostka droždí
60 g krystalového cukru
250 ml mléka
200 ml oleje
1 zakysaná smetana
4 žloutky
1/2 kg hladké mouky
špetka soli
Droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vyběhnout kvásek.
Potom ke kvásku přidáme ostatní ingredience a mísíme tak dlouho, až získáme hladké těsto, které se nelepí. Posypeme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout alespoň jednu hodinu. Během kynutí těsto jednou až dvakrát promísíme.
Když je těsto vykynuté, rozdělíme ho na šest stejných dílů, ze kterých vytvoříme koláče, na jejichž střed poklademe tvarohovou náplň, těsto zabalíme, zlehka rozmáčkneme opět do tvaru kulatého koláče, konečky prstů vytvarujeme okraje a střed potřeme povidly a posypeme žmolenkou.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
tvarohová náplň
1/2 kg měkkého tvarohu
2 vanilkové cukry
60 g moučkového cukru
2 žloutky
125 g másla
citronová kůra
hrst rozinek
Tvaroh smícháme s ostatními ingrediencemi.
švestková náplň
švestková povidla
trochu rumu
Povidla smícháme s trochou rumu.
drobenka
50 g másla
120 g moučkového cukru
100 g hladké mouky
Mírně změklé máslo (při pokojové teplotě) rozmělníme - rozžmolíme konečky prstů s cukrem a hladkou moukou.
Ohodnoťte tento recept: