Ryby a mořské plody

Kapr ve vinné marinádě

Marinády jsou vlastně lázněmi pro připravované maso. Dáme-li dostatečně dlouhou šanci koření a všem ingrediencím, aby navzájem propojily své chutě a vůně, při konzumaci pak budeme štědře odměněni skvělou chutí pokrmu. Porce ryby v marinádě ponechejme v chladničce klidně přes celou noc, olej i ocet působí konzervačně a maso bude druhý den výtečné.

8 porcí

marináda

150 ml olivového oleje
šťáva z půlky citronu
250 ml bílého suchého vína
8 bobkových listů
hrst sušeného oregana
mletý pepř
špetka cukru
sůl

8 podkov z kapra

na podávání

červená cibule
petrželka kudrnka
pár kapek růžového vinného octa nebo citronové šťávy

Z uvedených ingrediencí vymícháme ve větší míse marinádu a vložíme do ní podkovy z kapra, dobře promícháme a necháme odležet nejlépe do druhého dne.

Druhý den podkovy kapra vyjmeme, marinádu necháme okapat a rybu grilujeme po každé straně zhruba 5 minut.

Praktické jsou kleště na ryby, do kterých jednotlivé porce poskládáme, mřížku uzavřeme a na grilu pak otáčíme několika kousky najednou.

Doporučujeme mřížku zevnitř potřít olejem nebo špekem, zabráníme tak napečení ryby na kleště.

Během grilování kapra potíráme zbývající marinádou.

Porce servírujeme zakapané citronem, ozdobené kroužky cibule a posypané nasekanou petrželkou.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl