Moučníky a cukroví

Krupicové flameri s tvarohem a hruškovým pyré

Krupicové flameri patří do kategorie pudinků. Název napovídá, že mléko nezahušťujeme škrobovou nebo kukuřičnou moučkou, nýbrž pšeničnou krupicí. Vše odlehčíme tvarohem, přelévat můžeme různými sirupy a šťávami (nejlépe domácími), my jsme zvolili hruškové pyré.

4−6 porcí

1 l mléka
150 g krupicového cukru
30 g másla
100 g krupice
150 g měkkého tvarohu
lžička citronové kůry
100 g nasucho opražených sekaných mandlí
sníh ze 4 bílků

Půl litru mléka zahřejeme, rozpustíme v něm cukr a máslo, za stálého míchání vmícháme krupici a citronovou kůru. Během vaření přilijeme druhou polovinu mléka, mandle a vaříme do zhoustnutí, povaříme 5 minut a odstavíme. Do horké směsi vmícháme tvaroh a sníh z bílků.

Plastové formičky nebo kónické skleněné či porcelánové vypláchneme studenou vodou a naplníme krupicovým flameri. Necháme vychladit a ztuhnout v lednici.

pyré

4 hrušky
50 g másla
100 g krystalového cukru
1/2 lžičky mletého kardamomu
200 ml bílého nebo růžového vína

Hrušky bez slupek a jádřinců nakrájíme na malé kostky.

Na rozpuštěném másle je orestujeme, osladíme, necháme lehce zkaramelizovat, ochutíme kardamomem a podlijeme vínem. Dusíme doměkka, potom rozmixujeme do hladkého pyré.

Flameri vyklopíme z formiček a podáme přelité hruškovým pyré.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl