Od dob Karla IV. až po 17. století byly naše ryby nedílnou součástí jídelních stolů šlechty, měšťanů i venkovského lidu.

Nyní je náš nejznámější a nejrozšířenější rybí druh zastoupen kaprem. Chová se v rybnících v přirozených přírodních podmínkách, což ho řadí na úroveň bio produktu. Živý se planktonem a můžeme tedy hovořit o tom, že patří k nejkvalitnějším produktům na našem trhu.

Vezměme si příklad ze sousedního Německa, kde mají sladkovodní ryby své nezastupitelné a pravidelné místo. Například v Německu je běžné, že na páteční tabuli patří ryba. Jistě je to dobrý zvyk pátečních půstů. Zkusme jej převzít – zajistíme si přísun blahodárných látek pro naše tělo. Vyzkoušejte královského kapra na červeném víně.

2–4 porce

filet kapra
sůl
300 ml červeného suchého vína
50 g rozinek
50 g másla
lžička hladké mouky
100 ml smetany
špetka cukru
sůl
hrst petrželky kudrnky
50 g loupaných mandlí

doporučená příloha: bramborový knedlík opečený na oleji nebo másle

Filet kapra nakrájíme na plátky, osolíme a necháme chvilku odležet.

V červeném víně svaříme rozinky a zredukujeme na polovinu.

Na rozpuštěném másle opečeme kousky kapra nejprve kůží dolů, jakmile je otočíme, maso shrneme na jednu stranu nádoby a na té volné zasmahneme lžičku hladké mouky, pak do pekáče nalijeme smetanu, zredukované víno s rozinkami, ochutíme cukrem a solí, zlehka promícháme a necháme krátce povařit. Na závěr vsypeme nasekanou petrželovou nať.

Porci kapra podáváme s nasucho opraženými sekanými mandlemi a s opečeným bramborovým knedlíkem.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl