Saláty

Salát z kuskusu s uzeným tolstolobikem a fenyklem

Tolstolobik je ryba, která pochází z oblasti východní Asie. Dnes ji však čeští a moravští rybáři chovají s úspěchem i v našich rybnících. Stejně jako kapr se živí převážně planktonem, což znamená, že využívá potravy ze samého základu potravního řetězce.

Má tučnější, velmi chutné maso, kterému sluší dobré vyuzení nebo grilování.

Na uzeném tolstolobikovi si pochutnáte třeba jen s chlebem. My vám nabízíme nezvyklou, ale velmi chutnou kombinaci s kuskusem a jemně aromatickým fenyklem.

4–6 porcí

200 g kuskusu
2 lžíce olivového oleje
sůl
cca 300 ml horké vody
1 malý fenykl
200 g uzeného tolstolobika
olivový olej na opečení
sůl
mletý pepř

dresink

1,5 lžíce balsamikového octa
4 lžíce olivového oleje
sůl
hrst pažitky

Kuskus vsypeme do mísy, zakápneme olejem, trochu osolíme a zalijeme vařicí vodou, promícháme a zakryté necháme nabobtnat alespoň půl hodiny.

Fenykl nakrájíme na tenké proužky, tolstolobika zbavíme kostí a nakrájíme jej na malé kousky.

Na oleji fenykl a tolstolobika krátce osmahneme, ochutíme solí a pepřem. Necháme zchladnout.

Dresink připravíme důkladným vymícháním balsamikového octa s olejem a solí v hladkou emulzi, do které vmícháme nakrájenou pažitku.

Měkký kuskus smícháme s fenyklem a tolstolobikem, na talíř upravíme jednotlivé porce, které zakápneme dresinkem.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl