Různé

Bramborové šišky se švestkovými povidly a mákem

Skutečně tradiční a fantastickou lahůdkou jsou bramborové šišky s povidly a mákem. Kluci (tuto starou specialitu dosud neznali a ani máku příliš neholdovali) sami uznali, že je to dobrota, jež uspokojí jazýčky těch nejnáročnějších labužníků.

Jako moučník mohou, ačkoli se toto tvrzení může zdát jakkoli bláznivé, konkurovat i sachr dortu.

Máte-li víc času, můžete z těsta místo šišek vyválet plát a vykrájet čtverce, naplnit je povidly, přeložit do tvaru taštiček či šátečků a uvařit, sypat mákem a cukrem (nebo nasucho opraženou strouhankou), taktéž přelévat rozpuštěným sádlem či máslem.

4−6 porcí

bramborové těsto

600 g ve slupce uvařených brambor
sůl
1 vejce
60 g krupice
200 g hrubé mouky
mouka na podsypání

na podávání

švestková povidla
rum
mletý mák
moučkový cukr
sádlo nebo máslo na omaštění

Brambory (nejlépe uvařené den předem) oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a s ostatními ingrediencemi vypracujeme těsto.

Na vále tvarujeme malé šišky – na malíček silné asi 6 cm dlouhé, které zaváříme do osolené vody. Až vyplavou na povrch, jsou vařené. Vyjmeme je z vody a horké podáváme s povidly rozmíchanými s trochou rumu, sypeme mletým mákem a moučkovým cukrem, přeléváme rozpuštěným sádlem nebo máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

116 hlasů

Další recepty Celý díl