Bramborové šišky se švestkovými povidly a mákem
Skutečně tradiční a fantastickou lahůdkou jsou bramborové šišky s povidly a mákem. Kluci (tuto starou specialitu dosud neznali a ani máku příliš neholdovali) sami uznali, že je to dobrota, jež uspokojí jazýčky těch nejnáročnějších labužníků.
Jako moučník mohou, ačkoli se toto tvrzení může zdát jakkoli bláznivé, konkurovat i sachr dortu.
Máte-li víc času, můžete z těsta místo šišek vyválet plát a vykrájet čtverce, naplnit je povidly, přeložit do tvaru taštiček či šátečků a uvařit, sypat mákem a cukrem (nebo nasucho opraženou strouhankou), taktéž přelévat rozpuštěným sádlem či máslem.
4−6 porcí
bramborové těsto
600 g ve slupce uvařených brambor
sůl
1 vejce
60 g krupice
200 g hrubé mouky
mouka na podsypání
na podávání
švestková povidla
rum
mletý mák
moučkový cukr
sádlo nebo máslo na omaštění
Brambory (nejlépe uvařené den předem) oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a s ostatními ingrediencemi vypracujeme těsto.
Na vále tvarujeme malé šišky – na malíček silné asi 6 cm dlouhé, které zaváříme do osolené vody. Až vyplavou na povrch, jsou vařené. Vyjmeme je z vody a horké podáváme s povidly rozmíchanými s trochou rumu, sypeme mletým mákem a moučkovým cukrem, přeléváme rozpuštěným sádlem nebo máslem.
Ohodnoťte tento recept: