Makové špecle se špekem a zeleninou


Pár zrnek máku dokáže divy! Chuťové i dekorativní. A že se mák hodí i k restované zelenině dokazuje právě toto jídlo. Využijme chuťových vlastností a nutričních hodnot této olejniny a přidávejte ji do pokrmů. Mák vaše tělo zásobí vápníkem i železem.
4−6 porcí
špecle
125 g hladké mouky
125 g celozrnné pšeničné mouky
3 lžíce nahrubo umletého máku
sůl
2 vejce
voda nebo mléko na zředění těsta
zelenina
4 stroužky česneku
1 červená cibule
1 malý lilek
1 malá cuketa
80 g špeku
olivový olej
sůl
mletý pepř
pažitka a klíčky ředkvičky nebo řeřichy na ozdobu
Z ingrediencí na špecle vypracujeme hladké polotekuté těsto. Těsto protlačujeme přes nokové síto do vroucí osolené vody. Špecle zaváříme asi 3 minuty, než vyplavou na povrch, scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Špek a zeleninu nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozpečeme špek, na něm orestujeme špecle, sundáme z pánve a uchováme stranou. Do stejné pánve vlijeme trochu oleje, na kterém zprudka a krátce orestujeme zeleninu. Směs osolíme, opepříme a přimícháme do ní špecle. Společně ještě prohřejeme.
Podáváme se sekanou pažitkou a klíčky.
Ohodnoťte tento recept: