Ryby a mořské plody

Paštika z amura se sušenými fíky a mandlemi

Do slova a do písmene je amuří paštika zámeckou lahůdkou. Přitom nežádá nějak zvlášť složitou přípravu. Paštiku nechte do druhého dne dobře vychladit, pak už vás překvapí jen její krásný vzhled a vynikající chuť.

6−8 porcí

2 filety z většího amura
1 snítka tymiánu
sůl
mletý pepř
cca 50 ml bílého vína
2 žloutky
2 stroužky česneku
250 g sušených fíků
50 g plátků mandlí
10 plátků anglické slaniny
4 bobkové listy

Formu na srnčí hřbet či paštiku vyložíme potravinářskou folií (formu maličko navlhčíme, folie pak na ni dobře drží). Z filetů stáhneme kůži, odstraníme zbylý tuk. Do formy naskládáme kůži vnější částí na dno tak, aby kůže přesahovala okraje formy.

Maso amura nakrájíme na kostky a spolu s lístečky tymiánu, solí, pepřem a trochou vína dohladka umixujeme hladkou fáš. V této fázi odebereme jednu lžíci fáše a potřeme s ní tence kůži ve formě (to proto, aby nám plátky slaniny dobře držely), potom formu vyložíme plátky slaniny. Fáš přendáme do mísy, smícháme se žloutky, drceným česnekem, nakrájenými fíky a mandlemi.

Fáš vložíme do formy, dobře sklepneme, abychom odstranili případné vzduchové bubliny, navrch položíme bobkové lístky, přeložíme kůži a slaninu, zakryjeme alobalem, vložíme do pekáče s vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 60 minut. Poté ji necháme zchladnout a v lednici ztuhnout, vyjmeme z formy a krájíme na dvoucentimetrové plátky.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl