Ryby a mořské plody

Kapr na šalvěji

Tato blatenská receptura je léty a generacemi prověřená. Kapr má jemnou chuť, ve které se lehce prosazuje šalvěj i slanina s vůní koření. Nejlépe chutná s krajícem chleba nebo bramborovou přílohou (krokety, noky).

4 porce

1 kg filetu z kapra
sůl
mletý pepř
hrst sušené šalvěje
hladká mouka na obalení
50 g másla
1 cibule
100 g anglické slaniny
200 ml smetany
pár kuliček nového koření a celého pepře
4 bobkové listy
hrst petrželky kudrnky

Filety kapra nařežeme na 4−5 cm široké dílky, osolíme je, opepříme. Do masa zlehka vetřeme v dlani rozemnutou šalvěj a kousky obalíme v mouce.

Na rozpuštěné máslo vložíme kapra kůží dolů, přidáme nakrájenou cibuli a anglickou slaninu, podlijeme smetanou, doplníme kořením (nové koření, celý pepř, bobkový list), zakryjeme a dusíme, až je kapr hotový. Na závěr vmícháme nasekanou petrželku.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl