Krevetový bisque
Bisque je lahodná polévka, jejíž kořeny sahají do Francie. Původně se připravuje z ráčků, ale běžné jsou varianty i z jiných mořských korýšů.
4−6 porcí
200 g másla
2 cibule
1 větší mrkev
150 g celeru
500 g krevet
2−3 lžíce hladké mouky
3 lžíce rajského protlaku
1 l vody
svazek bylinek (tymián, bobkový list, petrželka)
sůl
mletý bílý pepř
citronová šťáva
2 cl koňaku neb brandy
200 ml šlehačky
Na másle opečeme nakrájenou zeleninu dozlatova, vložíme vyloupané krevety, osmahneme, zarestujeme rajský protlak, zaprášíme moukou, osmahneme, za stálého míchání zalijeme vodou, vložíme bylinky svázané provázkem, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut. Poté vyjmeme bylinky, polévku rozmixujeme, dochutíme koňakem, citronovou šťávou. Na závěr vmícháme do polévky vyšlehanou šlehačku.
Ohodnoťte tento recept: