Pečená krkovice s kroupovými brambory a zeleninovým ragú


Šťavnatá krkovice v doprovodu jemných brambor (po česku ochucených česnekem a majoránkou, korunovaných vídeňskou cibulkou) a smetanového ragú s bruselskými kapustičkami byla jídlem evropsky královským a všem plesajícím hostům moc chutnala.
6−8 porcí
krkovice
2 cibule
5 stroužků česneku
800 g vepřové krkovice bez kosti vcelku
sůl
pepř
40 g másla
300 ml piva
Cibuli nakrájíme na klínky, česnek na plátky. Krkovici podélně rozkrojíme na 2 díly, které osolíme a opepříme.
Maso vložíme do pekáče, zasypeme cibulí a česnekem, přidáme máslo a v rozpálené troubě na 200 °C ho prudce zapečeme, až cibule zezlátne. Potom příkon trouby snížíme na 170 °C a dopečme doměkka. Během pečení maso přeléváme šťávou.
brambory s kroupami
1 cibule
3 stroužky česneku
40 g másla
200 g vařených ječných krupek
2 velké ve slupce vařené brambory
hrst majoránky
sůl
pepř
4 lžíce vídeňské cibulky
Na másle opečeme nakrájenou cibuli a česnek, vmícháme kroupy, brambory a hrst majoránky. Směs rozmačkáme, ochutíme solí, pepřem a vídeňskou cibulkou.
zeleninové ragú
100 g růžičkové kapusty
2 jarní cibulky
200 g hlívy ústřičné nebo žampionů
20 g másla
houbové koření
tymián
12 mini rajčátek
150 ml smetany
Očištěné kapustičky nakrájíme na půlky, jarní cibulku na větší kousky a hlívu na plátky. Na rozpuštěném másle vše orestujeme, ochutíme houbovým kořením a tymiánem. Na závěr přidáme rajčátka, podlijeme smetanou, prohřejeme a servírujeme s plátky masa a kroupovými bramborami.
Ohodnoťte tento recept: