Vepřová krkovice s gulášovou šťávou, šťouchanými brambory a vídeňskou cibulkou


Tentokrát se nesetkáte s gulášem, který vaříte hodinu či déle. Stručně řečeno, tento pokrm skrývá minutkovou úpravu masa s bleskovou gulášovou šťávou. Zde se vyplatí věnovat čas a péči naložení masa, které by alespoň přes noc mělo odpočívat v ledničce.
4 porce
vepřová krkovice
4 plátky vepřové krkovice bez kosti
plnotučná hořčice
sůl
pepř
olej
gulášová šťáva
3 střední cibule
2 lžíce mleté sladké papriky
400 ml vody
3 stroužky česneku
hrst majoránky
kmín
chlebová střídka na zahuštění
olej
sůl
pepř
1. Krkovici osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, lehce zakápneme olejem. Necháme v lednici odležet nejlépe přes noc. Krkovici opečeme zprudka na oleji z obou stran tak, aby byla hotová, a z pánve vyjmeme. Později ji budeme vkládat do gulášové šťávy.
2. Cibuli a česnek nakrájíme najemno, orestujeme na oleji společně s kmínem, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme vodou, přivedeme k varu, krátce povaříme, cca 15 minut, dochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podle potřeby zahustíme najemno nadrobenou chlebovou střídkou nebo naopak zředíme vodou na požadovanou konzistenci hustší šťávy.
3. Do omáčky přidáme opečené maso a vše společně ještě 10 - 15 minut zvolna provaříme.
šťouchané brambory
400 g brambor
50 g másla
petrželová nať nebo pažitka
sůl
Oloupané a pokrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu scedíme, přidáme máslo, sekanou petrželku nebo pažitku a rozšťoucháme, podle potřeby dosolíme.
vídeňská cibulka
3 velké cibule
hladká mouka na obalení
olej na osmažení
Cibuli nakrájíme na jemné plátky, obalíme v hladké mouce a v oleji usmažíme dozlatova. Po vyjmutí z pánve klademe cibuli na papírový ubrousek, aby přebytečný olej okapal.
Ohodnoťte tento recept: