Polévky

Zeleninový vývar s mořskou řasou, česnekem a uzeným tempehem

Dobrá polévka zahřeje naše tělo i duši, připraví naše zažívací útroby na další chod a pozitivně naladí naše rozpoložení. S polévkou dostává naše tělo také velké množství tekutiny. Polévka musí být samozřejmě chutná a na pohled přitažlivá, měla by být i hodnotná. Základem té dnešní je zeleninový vývar s mořskou řasou. Vložku do polévky tvoří tempeh – fermentovaný sójový sýr (uzený je velmi chutný), obsahuje velké množství rostlinných bílkovin, vitaminů, včetně nedostatkového B 12. Jeho užití je široké, můžete ho přidat do salátů, dušené zeleniny, do polévek.

Mořské řasy zase oplývají vysokým obsahem chlorofylu, železa, jódu, vápníku, hořčíku, zinku, draslíku, rostlinných proteinů a vitaminů. Všichni víme, že v Japonsku, kde se mořské řasy konzumují v hojném množství, se lidé dožívají vysokého věku. Mořské řasy pomáhají pročišťovat tělo, upravují hladinu cholesterolu, jednoduše jsou zdraví prospěšné. Proto je občas zařaďme do svých jídelníčků.

4 porce

1,2 l silného zeleninového vývaru
mezi prsty mořské řasy (např. hijiki)
3 stroužky česneku
2 jarní cibulky
100 g uzeného tempehu
2 lžíce olivového oleje, řeřicha
sůl

Do horkého zeleninového vývaru (recept viz níže) vložíme předem namočenou mořskou řasu i s vodou, ve které se namáčela, a vaříme podle druhu řasy a návodu 10–20 minut. Řasu můžeme v polévce ponechat nebo vývar scedit. (Také je možné použít řasy, které jsou připravené k přímé spotřebě a nemusí se vařit, např. nori vločky nebo mořský salát „sea lettuce bio“, který je možné nasekat a vložit do polévky až nakonec.)

Do horkého vývaru vložíme utřený česnek, nakrájené jarní cibulky, na malé kostičky nakrájený tempeh, přidáme olivový olej, zelenou bylinku (řeřichu, petrželku, pažitku) podle chuti osolíme a podáváme.

Základní zeleninový vývar (cca 3 litry)

Do třetiny naplníme velký (alespoň pětilitrový) hrnec zeleninou. Vložíme do něj očištěnou a na větší kusy nakrájenou mrkev, celer, petržel, cibuli se slupkou, šest stroužků česneku se slupkou a přidáme i další zeleninu, kterou máme po ruce: papriku, rajče, kedlubnu, řapíkatý celer a pórek. Pak ještě několik snítek bylinek: petrželku, tymián. A trochu koření: 5 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, špetku kmínu a, vaříme-li pro větší děti, i 5 kuliček pepře. Vše zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a nad mírným plamenem vaříme asi 2−3 hodiny. Vývar scedíme a ihned použijeme, nebo vychladíme (v lednici pak uchováme 2−3 dny) anebo zmrazíme (zmražený vydrží až 3 měsíce). Solíme až při použití.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl