Kachní terina s pomerančem


Ideální pokrm pro slavnostní chvíle a pro pohoštění návštěvy, kterou chcete uctít nějakou nezvyklou pochoutkou. Příprava není vůbec složitá, jen doporučujeme připravit paštiku den předem – chutná ještě více, když je odleželá a chutě měly šanci se propojit.
8 porcí
200 g vepřového bůčku
300 g kachních prsou
200 g kachních jater
50 ml koňaku nebo brandy na marinování100 g kandované pomerančové kůry
kůra z půlky pomeranče
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce třtinového cukru
drcené divoké koření (pepř, nové koření, jalovec, bobkový list)
2 žloutky
sůl
mletý pepřkachní sádlo na vytření formy, 4 bobkové listy
na podávání – pomerančová marmeláda s pár kapkami koňaku a čerstvým pomerančem
Očištěné maso a játra marinujeme alespoň půl hodiny v koňaku, potom vše nameleme na masovém strojku najemno. Pomerančovou kandovanou i čerstvě najemno nakrájenou kůru orestujeme na oleji, zasypeme cukrem, necháme lehce zkaramelizovat a okořeníme. Tuto směs přimícháme k masu, stejně tak žloutky, dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme.
Fáš plníme do paštikové (nebo chlebové) formy vymazané kachním sádlem, sklepneme, navrch naskládáme bobkové listy a zakryjeme alobalem. Pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 150 °C přibližně jednu hodinu.
Ohodnoťte tento recept: