Moučníky a cukroví

Erhartovy kokosové laskonky

Vyrobíte si domácí laskonky? Přestože je technologický postup přípravy jednoduchý, pusťte si znovu jejich přípravu on-line na internetu a shlédněte „řetízkování“ cukrového rozvaru. Je to důležitý moment, aby se vám práce zdařila. Pak budete úspěšní a doma vás pasují na cukráře. Kokosové laskonky jsou famózní.

rozpis na cca 12 hotových laskonek

3 bílky
220 g krupicového cukru
30 ml vody na rozvar
140 g strouhaného kokosu
60 g moučkového cukru

karamelový krém

1 salko v konzervě (397 g)
250 g másla

Doporučujeme začít od konce – to je přípravou karamelového kondenzovaného mléka. Salko ponoříme v uzavřené konzervě do vody a vaříme nad mírným ohněm 3 hodiny. Poté necháme vychladnout, konzervu otevřeme a karamelové salko vyšleháme se změklým máslem do hladkého krému.

Bílky vyšleháme s 1/3 krupicového cukru. Zbylý cukr dáme vařit s vodou na rozvar – na 115 °C; správnou konzistenci cukrového rozvaru vyzkoušíme, když do cukru ponoříme drátek s očkem, nabereme cukrový rozvar a když se dělají řetízkové bublinky, má správnou konzistenci.

K bílkům vešleháme pomocí elektrického šlehače (ne příliš rychle, rychlost č. 2) rozvar, poté už ručně vmícháme kokos smíchaný s moučkovým cukrem.

Pomocí cukrářského sáčku tvarujeme na plech vyložený pečicím papírem oválky, které sušíme v pootevřené troubě (do dvířek vložíme vařečku) při 160 °C asi 45 minut. Jsou hotové, až se nelepí na papír.

Zchladlé laskonky zdobíme krémem a přiklopíme druhou laskonkou.

Ohodnoťte tento recept: 

71 hlasů

Další recepty Celý díl