Ovocná jídla

Rýžový nákyp

Tolik opomíjený a tolik dobrý nákyp, na kterém si můžeme pochutnat celoročně. Báječně se do něj hodí i kompotované ovoce. Navíc ze šťávy, která nám z kompotu zbude, svaříme báječný sirup, kterým hotový pokrm poléváme.

4 porce

1 hrnek rýže
2−3 hrnky mléka
špetka soli
kousek celé skořice
100 g Hery
3 vejce
5 lžic moučkového cukru
1 vanilkový cukr
500 g konzervovaného ovoce (meruňky, švestky)
tuk na vymazání formy
šťáva z kompotů

Mléko zahřejeme, osolíme, vsypeme rýži, přidáme špetku soli a skořici. Za stálého míchání přivedeme směs k varu, zmírníme a uvaříme doměkka. Během vaření je třeba rýži často míchat a případně dolévat mléko. Uvařená rýže by měla být mazlavá. Rýží odstavíme.

Žloutky ušleháme se změklým tukem do pěny a vmícháme je do zchladlé rýže. Z bílků vyšleháme sníh a 2/3 dávky zlehka vmícháme k rýži.

Do vymazaného pekáče rozetřeme vrstvu rýže, poklademe okapaným ovocem, opět vrstvu rýže, navrch zbytek ovoce a 1/3 sněhu. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova.

Než se nákyp zapeče, svaříme kompotovou šťávu na konzistenci sirupu, kterým poléváme jednotlivé porce nákypu.

Ohodnoťte tento recept: 

598 hlasů

Další recepty Celý díl