Grenadýrmarš


Možná znáte tento jednoduchý pokrm od svých babiček a uznáte, že jeho oprášení není od věci. Kdo grenadýrmarš ještě nikdy nejedl, mohl by snad namítat cosi o prostotě tohoto jídla. ALE! Ochutnejte a dáte nám za pravdu. Ani zmlsaný strávník jím nepohrdne. Mezi lid se dostal z jídelníčků vojáků na frontě, nejspíše granátníků, kterým se podávalo podobné jídlo ze zbytků, např. z brambor a z knedlíků, které se ohřály na zpěněné cibulce, přidaly se zbytky masa a všelicos, co kuchyně poskytla.
5 porcí
300 g fleků
lžíce sádla
600 g brambor
100 g špeku
1 velká cibule
kmín
mletý pepř
sůl
Fleky uvaříme v osolené vodě s trochou oleje doměkka, scedíme a promícháme se lžící sádla. Brambory oškrábeme, nakrájíme a uvaříme se solí a kmínem doměkka, scedíme. Vypečeme špek a než začne zlátnout, přihodíme nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova.
Fleky, brambory a špek s cibulí společně promačkáme a promícháme, ochutíme solí a pepřem. Podáváme s kyselou okurkou nebo okurkovým salátem a bílým jogurtem.
okurkový salát
2 salátové okurky
1 jogurt
olej
cukr
mletý pepř
sůl
Okurky nastrouháme na plátky nebo nudličky a smícháme s uvedenými ingrediencemi.
Ohodnoťte tento recept: