Polévky

Blatenská rybí polévka

Vydatná vynikající polévka, která je připravená na způsob francouzské bujabézy, nejméně ze čtyř druhů ryb, s rajčaty, tymiánem a petrželkou.

8−10 porcí

1 velká mrkev
1 cibule
1/2 malého celeru
2 řapíky řapíkatého celeru
4 stroužky česneku
100 g másla
10 kuliček celého pepře
10 kuliček nového koření
5 bobkových listů
snítka tymiánu
snítka petrželky
3 brambory
4 rajčata
2 rajské protlaky
rybí hlavy, kostry a odřezky z ryb
1,5 l vody
0,5 l bílého vína
jikry, mlíčí, rybí maso
sůl
citronová šťáva

Zeleninu nakrájíme a orestujeme ji na rozpuštěném másle, přidáme koření a bylinky, nakonec vložíme nakrájené brambory a rajčata, zarestujeme, vmícháme rajský protlak (nebo drcená rajčata), zalijeme vodou, bílým vínem, vložíme ryby (hlavy, těla, odřezky), osolíme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 45−60 minut.

Maso a kosti vyjmeme, polévku rozmixujeme, a ještě přes husté síto přepasírujeme.

Polévku dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, vložíme do ní pokrájené jikry, mlíčí a obrané maso z ryb, ještě 5 minut povaříme a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl