Vánoční perníčky


650 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
100 g medu
50 g másla
4 celá vejce
10 g jedlé sody
2 lžíce kakaa
2−3 lžičky tlučeného perníkového koření – skořice, hřebíček, anýz, nové koření
1 vejce na potření
Uvedené suroviny zpracujeme v hladké těsto, které necháme do druhého dne odležet. Druhý den vyvalujeme 2−3 mm silné pláty, ze kterých pomocí formiček vykrajujeme různé tvary. Pečeme asi 10 minut při 180 °C dozlatova. Horké perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem – krásně se lesknou. Perníčky zdobíme bílkovou polevou.
bílková poleva
150 g moučkového cukru
1 bílek
½ lžičky škrobové moučky (Solamyl, Majzena)
Pár kapek citronové šťávy
Dvakrát přesátý moučkový cukr vymícháme s přepasírovaným bílkem, škrobovou moučkou a citronovou šťávou dohladka. Poleva by se neměla roztékat. Pomocí sáčků na zdobení kreslíme na perníčky ornamenty.
Ohodnoťte tento recept: