Moučníky a cukroví

Kukuřičný koláč se švestkami

Recept na kukuřičný koláč nám poskytla poradkyně pro zdravou výživu paní Pavla Momčilová (Vaříme dětem, MUDr. Peter Horan – Pavla Momčilová, vydalo Nakladatelství Pavla Momčilová, edice Zdraví a kuchyně). Paní Pavla se o správnou výživu – tedy vyváženou pestrou stravu – zajímá již přes dvacet let! Nechybí jí tedy bohatá kuchařská praxe ani zkušenosti se stravovacími návyky a jejich vlivem na naše zdraví.

Je také propagátorkou mletí obilí „podomácku“ na kuchyňském mlýnku na obilí – tak totiž získáme zcela čerstvou hodnotnou celozrnnou mouku (od hladké až po šrot) z pšenice, žita, špaldy, ječmene, jáhel, pohanky, kukuřice, rýže, amarantu. A teď si pochutnejte na koláči se švestkami.

6−8 porcí

těsto (na koláčovou formu o průměru 30 cm)

2 žloutky
2 lžíce sójové mouky
100 g přírodního cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce vody
šťáva z ½ citronu
350 g kukuřičné mouky
½ sáčku prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
asi 150 ml vody
ze 2 bílků sníh

náplň

½ kg vypeckovaných půlených švestek

drobenka

100 g špaldové mouky celozrnné
50 g sušených pšeničných klíčků
80 g přírodního cukru
60 g změklého másla
2 lžíce vody

V míse rozšleháme sójovou mouku s trochou vody, přidáme žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou šťávu a vše vyšleháme do hladka a nakonec zašleháme asi 150 ml vody. Vmícháme kukuřičnou mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodou a nakonec zlehka zapracujeme sníh ze 2 bílků. Vláčné ale nikoliv řídké těsto rozprostřeme na dno papírem vyložené koláčové formy, okraje mírně zvedneme.

Poklademe půlkami švestek, slupkou nahoru a posypeme rovnoměrně celozrnnou drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut, až je drobenka shora zlatavá. Upečené necháme vychladnout na kuchyňském sítu, pak teprve krájíme.

Ohodnoťte tento recept: 

20 hlasů

Další recepty Celý díl