Zeleninová jídla

Koláč se šproty, zeleninou a blaťáckým zlatem

4−6 porcí

těsto

150 g hladké mouky
150 g celozrnné pšeničné mouky
2 lžíce sójové mouky
150 g másla
studená voda na zadělání těsta (cca 100 ml)
sůl

náplň

1 cibule
4 stroužky česneku
1 řapík řapíkatého celeru
4 rajčata nebo cherry rajčátka
150 ml smetany
2 vejce
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky sušeného oregana nebo dlaň čerstvého
200 g blaťáckého zlata (nebo čedaru)
sůl
1 konzerva uzených šprotů
12 kapar se stopkou
pikantní přídavek: čerstvě mletý pepř nebo špetka chilli do smetany

Z mouky, změklého másla (necháme jej povolit při pokojové teplotě, nerozehříváme jej), vody a soli vypracujeme hladké a tuhé těsto, které nelepí, a dáme ho do lednice na půl hodiny odležet.

Mezitím si nakrájíme všechnu zeleninu – cibuli a česnek na kolečka, řapíkatý celer nejprve oloupeme a pak jej nakrájíme na jemné plátky, rajčata na kolečka (malá cherry rajčátka ponecháme celá).

Smetanu smícháme v misce s vejci, citronovou šťávou, hořčicí, oreganem, strouhaným sýrem a solí. Můžeme přidat pikantní koření.

Těstem vyložíme pečicí formu a vytvoříme vyšší okraje. Do korpusu vlijeme smetanu a do ní rovnoměrně klademe zeleninu, šproty a kapary. Pečeme při 180 °C asi 30−40 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl