Zeleninová jídla

Richardovy zeleninové kuličky

Vůdce gorilí smečky pražské ZOO Richard je zvyklý na pravidelný stravovací režim a s neochvějnou přesností očekává i každodenní popolední pochoutku v podobě vitaminové koule. V den natáčení gorilí rodiny se náš štáb nechtěně o půl hodiny opozdil a Richard nám dal jasně najevo svoji nevoli i to, kdo je v pavilonu pánem. S jeho načasovaným jídelníčkem si není radno zahrávat. Zamračenému gorilímu samci se nelíbila kamera ani filmové spoty a mohutnou pěstí zaútočil na našeho režiséra. Život mu zachránilo silné sklo dělící výběh od zázemí. Napjatou atmosféru napravila chutná ovesná koule, do které ošetřovatel Marek Ždánský přimíchal i dětské sušené mléko a olivový olej.

A tak se Richardova svačinka stala inspirací pro vytvoření těchto zeleninových obilninových kuliček a my věříme, že budou chutnat celé vaší rodině!

Máte-li možnost, zakupte si v obchodech se zdravou výživou červený palmový olej. Má vysoký obsahu beta karotenů, pokrm tedy krásně obarví a tělu dodá hodnotné vitaminy v tucích rozpustné – A, D, E, K, působí antioxidačně, upravuje hladinu cholesterolu v krvi a díky svému vysokému bodu varu (min. 250 °C) se nepřepaluje, je vhodný i na smažení i pečení. Červený palmový olej se lisuje z dužiny plodů palmy olejné.

4 porce

200 ml kuskusu
200 ml horké vody
3 lžíce olivového oleje
250 g spařeného květáku
100 g mrkve
2 hrsti petrželky kudrnky
100 g mungo klíčků
sůl
2 vejce
sušené pohankové nebo pšeničné klíčky na zahuštění
slunečnicový, olivový nebo palmový olej na smažení

Kuskus zalijeme ve větší míse vařící vodou a necháme nabobtnat, stačí 15−20 minut. Květák spaříme vařící vodou a nastrouháme jej na hrubém struhadle, stejně tak mrkev, petrželku nasekáme. Vše smícháme s kuskusem, přidáme klíčky mungo, olej, sůl.

V této fázi máme připravený skvělý salát, který stačí ponechat v lednici půl hodiny odležet.

V našem případě však přimícháme vejce a vytvoříme těstíčko, ze kterého tvarujeme kuličky. Pokud je potřeba, směs zahustíme sušenými pohankovými nebo pšeničnými klíčky. Těsto necháme chvilku odležet.

Kuličky smažíme ve vyšší vrstvě oleje – krátce ze všech stran dozlatova. Praktické je smažit v menším kastrolu nebo menší hlubší pánvi – nespotřebuje se tolik oleje.

omáčka

2 zakysané smetany
2 lžíce olivového oleje
ředkvička nebo křen
sůl

Zakysanou smetanu smícháme s olejem a najemno nastrouhaným křenem nebo ředkvičkou, osolíme a podáváme se smaženými kuličkami.

Pokud si vybereme variantu salátu, každou porci touto chutnou a zdravu studenou omáčkou doplníme.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl