Jehněčí hřbet se škubanci a trnkovou omáčkou

Stylově připravený steak s tradiční valašskou přílohou – škubanci a trnkovou (švestkovou) omáčkou.
4–6 porcí
4 steaky z jehněčího hřbetu po 200 g
4 snítky rozmarýnu
60 g špeku
mletý pepř
sůl
olej na opečení
střik piva
Jehněčí hřbet rozdělíme na 4 kusy, prošpikujeme slaninou a snítkou rozmarýnu, do masa vpracujeme sůl a pepř. Steaky opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, při pečení zastříkneme pivem.
škubance
100 g špeku
800 g brambor uvařených ve slupce a oloupaných
asi 200 g hrubé mouky
2 vejce
sůl
Špek nakrájíme na kostičky, vypečeme jej a ponecháme stranou. Budeme ho potřebovat až na podávání. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s ostatními ingrediencemi v polotuhé těsto.
Na prkénko položíme část těsta a do vroucí osolené vody nožem nebo lžící odkrajujeme rychlým „škubnutím“ kousky a zavaříme. Cedníkem vyjmeme a ukládáme do mísy, ve které je smícháme s vypečeným špekem.
trnková omáčka
80 g špeku
250 g švestkových povidel
trochu vody
200 g sušených švestek
sůl
Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme, přidáme povidla, popřípadě trochu vody, svaříme a na závěr vložíme sušené švestky, ochutíme špetkou soli.
Ohodnoťte tento recept: