Valašská kyselica

Na Valašsku v chudých rodinách vždy platilo: zemáky a zelé – živobytí celé. Časy se změnily a obyčejnou kyselicu Valaši vylepšují uzeným vývarem a masem, klobáskou a smetanou.
8−10 porcí
1 uzené vepřové koleno
1 cibule
celý pepř
bobkový list
nové koření
500 g kysaného zelí
500 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
2 klobásy
maso z uzeného kolena
4 brambory uvařené ve slupce a oloupané
4 stroužky česneku
majoránka
mletý pepř
sůl
200 ml smetany
30 g másla
Uzené koleno uvaříme s kořením doměkka a vývar scedíme. Do vývaru vložíme kysané zelí. V mléce rozmícháme mouku a touto „zátřepkou“ za stálého míchání „zatřepeme“ – zahustíme vroucí polévku a povaříme.
Koleno okrájíme a spolu s nakrájenou klobásou a nakrájenými bramborami vložíme do polévky. Ochutíme drceným česnekem, majoránkou, pepřem a solí, zjemníme smetanou a máslem.
Ohodnoťte tento recept: