Tradiční rybí polévka


Kdo má rád smetanové polévky, může ji zjemnit smetanou, kdo dá přednost navinulejším chutím, dolije sklenkou kvalitního bílého vína. Jak je libo.
6 porcí
vývar
500 g rybích kostí
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
50 g cibule
5 kuliček celého černého pepře
5 kuliček nového koření
5 bobkových lístků
sůl
2 l vody
polévka
300 g kořenové zeleniny
100 g cibule
50 g másla
50 g hladké mouky
1,5 l rybího vývaru
200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí
1 svazek petrželky
špetka muškátový květu
pepř
sůl
krutónky
150 g veky
1 stroužek česneku
3 jarní cibulky
30 g másla
sůl
1. do studené vody vložíme rybí kosti a zeleninu, přivedeme k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu (necháme jen mírně pobublávat). Poté přes husté síto scedíme
2. cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné kostičky nebo nudličky, orestujeme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme trochou zchladlého vývaru, zavaříme jíšku, krátce provaříme, dolijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené rybí maso, popřípadě jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě, dochutíme solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem
3. veku nakrájíme na kostičky a společně s nasekanou cibulkou orestujeme na másle, nakonec přidáme utřený česnek se solí
4. hotovou polévku podáváme s krutónky a sekanou petrželkou
Ohodnoťte tento recept: