Luštěniny a obiloviny

Rissoto pescatore (rizoto)

Italská rýže arborio s mořskými plody, doplněná jemným parmazánem nebo lokálním sýrem pekorino. V tuzemských podmínkách můžete použít loupané krevety, ty budou možná lépe vyhovovat vašim jazýčkům.

4 porce

240 g rýže arborio
350 ml silného kuřecího vývaru (bujón z kostky)
200 ml bílého vína
1 malá cibule
50 ml olivového oleje
50 g másla (20 g na zjemnění rýže, 30 g na orestování rucoly)
snítka čerstvého nebo špetka sušeného tymiánu
sůl
bílý pepř

omáčka

200 g mušlí
200 g škeblí
100 g sépií
100 g vyloupaných krevet
400 g drcených loupaných rajčat
10 stroužků česneku
100 ml bílého vína
olivový olej
sůl
pepř

Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme rýži, opražíme, zastříkneme vínem, přivedeme k varu a pak postupně po malých dávkách přidáváme víno a kuřecí vývar. Rýži za průběžného míchání vaříme na mírném ohni, dokud není al dente (na skus), cca 15 minut (podle druhu rýže). Jakmile je rizoto hotové, ochutíme solí, pepřem a tymiánem, zjemníme máslem.

Omáčka: česnek nasekaný na plátky orestujeme do světle hněda, přidáme mušle a škeble, promícháme a zalijeme vínem. Až se mušle otevřou, přidáme krevety a sépie. Promícháme a přidáme drcené tomaty, sůl a pepř.

Hotovou omáčku smícháme s vařenou rýží a na talíři posypeme hoblinami parmazánu.

Ohodnoťte tento recept: 

23 hlasů

Další recepty Celý díl