Podblanický kančí hřbet s hruškovým chutney


Maso z kančího hřbetu je hustě protýkané špalíčky špeku a česneku. Ingredience jsou prosté, zato se na jejich hojnosti a kvalitě nešetří, včetně másla a smetany. Výsledek je vynikající!
4 porce
800 g kančího hřbetu
100 g špeku
hlavička česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
100 g másla
střik octa
300 ml smetany
Maso odblaníme a prošpikujeme půlky stroužků česneku a špalíčky špeku. Maso osolíme a opepříme, opečeme z obou stran na přepuštěném másle, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou. Asi v polovině vaření zastříkneme octem, maso tak pěkně zkřehne. Jakmile je maso téměř měkké, podlijeme smetanou a při 170 °C vložíme odkryté do trouby zapéct asi 30 minut, až se od sebe tuky odpojí. Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory a hruškovým chutney.
hruškové chutney
4 porce
4 hrušky
2 cibule
3 cm zázvoru
3 stroužky česneku
8 lžic cukru
lžička skořice
6 hřebíčků
hrst rozinek
150 ml bílého vína
sůl
Očištěné hrušky – bez jádřinců ale se slupkou – nakrájíme na měsíčky, cibuli na kostičky, česnek rozdrtíme, zázvor najemno nakrájíme.
Cukr rozpustíme na karamel, přidáme všechny nakrájené ingredience a rozinky, zarestujeme, okořeníme, podlijeme vínem a podusíme doměkka a do hustší konzistence, podle chuti trochu osolíme.
Ohodnoťte tento recept: