Moučníky a cukroví

Mandlové sušenky

Sušenky provoní váš byt po pomerančové kůře a mandlích. Jsou křehké. Výborně chutnají čerstvé hned po zchladnutí, ale i několik dní poté. V dárkové krabici je můžete přinést sebou na jakoukoli návštěvu a klidně si s nimi můžete zpestřit i slavnostní vánoční tabuli.

cca 30 kusů

250 g sádla
125 g krupicového cukru
2 vejce
1 pomeranč ( použijeme kůru i šťávu)
400 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku nebo jedlé sody
200 g mletých nasucho opražených mandlí
špetka soli
pečící papír

1. změklé sádlo ve větší míse dobře vyšleháme šlehačem na vysoké otáčky a postupně zašleháváme krupicový cukr, vejce, pomerančovou kůru a šťávu. Vydržíme šlehat ještě cca 3 minuty

2. vmícháme mouku smíchanou s jedlou sodou, mleté nasucho opražené mandle, přidáme špetku soli a vypracujeme těsto, které necháme v lednici půl hodiny odpočinout

3. na dobře pomoučeném vále rozválíme plát cca 1 cm vysoký, formičkou vykrajujeme kolečka (o průměru asi 5,5 cm), poklademe na plech vyložený pečícím papírem a v dobře předehřáté troubě pečeme při 180 °C 15 minut dorůžova. Po vyndání z trouby nechte na plechu ještě chvilku dojít

Ohodnoťte tento recept: 

33 hlasů

Další recepty Celý díl