Pomazánka z uzené makrely se syrovou zeleninou


Již obligátní, tolik praktické, chutné a vydatné pomazánky. Dnes je na programu lahodná pomazánka z uzené makrely. V našem případě hraje spíše roli „dipu“ – omáčky, do níž se namáčejí kousky např. zeleniny. Z angličtiny „to dip“ – namočit, nabrat, ponořit...
Pomazánka je složená opět se samých vydatných komponentů (obdobně viz salát ze sleďů). Pečený česnek ztratí svoji štiplavost a jeho nasládlá chuť se perfektně snoubí s masem uzené makrely.
Růst kostí u obou pohlaví zvyšuje potřebu vápníku až na 1200 mg/den. Pro jeho přisvojení je nutná i dostatečná dodávka vitaminu C. Maximální ukládání vápníku do kostry je v dětství až do 23 let života, kdy dále dochází k jeho pomalému úbytku.
4−6 osob
1 uzená makrela
250 g měkkého polotučného tvarohu
palička pečeného česneku
lžíce olivového oleje
jarní cibulka
sůl
řeřicha2 mrkve
2 řapíky řapíkatého celeru
Celou paličku česneku vložíme do trouby na cca půl hodiny při cca 180 °C. Poté jej vyjmeme a necháme zchladnout. Mezitím si očistíme zeleninu, mrkev i řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme na špalíčky a uchováme přikryté v lednici.
Ponorným šlehačem nebo v kutru vyšleháme hladkou pomazánku z makrely (bez kostí a kůže), tvarohu, česneku (ten po upečení snadno vymáčknete ze slupky) a olivového oleje.
Na závěr dochutíme solí a vmícháme jemně krájenou jarní cibulku. Pomazánku – dip vložíme do misek, posypeme řeřichou a podáváme s čerstvou zeleninou. Každý si namočí kousek zeleniny do pomazánky a sní.
Ohodnoťte tento recept: