Rajská polévka s kukuřičnými špalíčky


Polévka má jemně navinulou chuť, díky koření a česneku je pikantnější oproti „klasické“ sladké rajské polévce. Kukuřice je štědrým dárcem nejen vlákniny a rostlinných bílkovin, ale i vitaminů skupiny B, fosforu a hořčíku.
8−10 porcí
4 lžíce olivového oleje
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
2 konzervy loupaných krájených rajčat (800 g)*
1 rajský protlak
5 bobkových lístků
5 kuliček nového koření
sůl
1 stroužek česneku na dochucení
špetka oregana
10 g másla na zjemnění
příloha k polévce
2 klasy kukuřice (mražené a předvařené)
20 g másla
sůl
vložka do polévky
podle chuti klíčky mungo fazole, čočky nebo vařená cizrna atp.
Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a jeden na plátky nakrájený stroužek česneku dozlatova, zarestujeme rajský protlak, koření, vložíme loupaná rajčata a zalijeme vývarem, povaříme asi 15 minut a odstavíme. Na závěr zjemníme máslem, dochutíme oreganem a druhým nasekaným nebo lisovaným stroužkem česneku.
Kukuřici naporcujeme na špalíčky a orestujeme ji na másle, osolíme. Podáváme ji k polévce jako přílohu.
Pokud chcete, aby byla polévka velmi energeticky vydatná, přidejte do ní ještě vložku v podobě naklíčených luštěnin.
*Máte-li čerstvá, dobře vyzrálá rajčata, nařízněte do křížku jejich slupku (na opačné straně od stopky) a vhoďte je na pár vteřin do vařící vody, poté ihned zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kostky.
Ohodnoťte tento recept: