Kuřecí fajitas


Fajitas, to je rychlý oběd se zaručeným úspěchem. Když si naložíte maso den předem, je o to chutnější. Tortilly dnes dostanete běžně v supermarketech od různých výrobců. Vybírejte však ty nejtenčí a nejměkčí.
Salsa se skloňuje ve všech pádech, chutích a úpravách po celém Mexiku. Lahodné a osvěžující. Jednoduše super omáčky. Pro velkou můžete navíc salsu z avokáda nastavit kelímkem zakysané smetany, chutná to fantasticky.
Při výběru avokáda buďte obezřetní, na našem trhu mají někdy tvrdost balvanu. Dovážejí se sem totiž často podtržená a nedozrálá. Při nákupu je proto opatrně zmáčkněte, měly by lehce povolit a poddat se. Nikdy nekupujte načernalé plody.
6 porcí
6 tortil
3 kuřecí prsa
2 cibule
6 barevných paprik
marináda
2 lžičky třtinového cukru
špetka kajenského pepře
2 limetky (použijeme šťávu i kůru)
2 lžičky oregána
špetka mleté skořice
sůl
olej na opečení masa a zeleniny
1. kuřecí maso nakrájíme na dlouhé pruhy, marinujeme ve směsi limetkové šťávy a kůry, soli, kajenského pepře, oregána, cukru a skořice a necháme nejlépe přes noc odležet
2. cibuli a papriky očistíme a nakrájíme na dlouhé silné pruhy
3. marinované kuřecí maso opečeme na oleji společně s nakrájenými paprikami a cibulí
4. tortilly ohřejeme buď krátce na rozehřáté pánvi (2 až 3 minuty) nebo ve více kusech zabalené v alobalu v troubě (5 až 10 minut na 200 °C)
5. pečené maso vložíme do teplých tortill a podáváme se salsami
mexická salsa z rajčat
8 větších rajčat
1 větší bílá cibule
2 zelené chilli papričky
2 limetky
1 svazek čerstvého koriandru
sůl
cukr
olej na osmahnutí chilli papriček
1. zelené chilli papričky orestujeme na oleji až se oddělí slupka, ještě teplé je vložíme do plastového pytle, uzavřeme a necháme zapařit, cca na 15 minut, aby šla slupka dobře stáhnout. Papričky oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme najemno
2. rajčata spaříme v horké vodě cca 4 minuty (je dobré si je na špičce do křížku naříznout), zchladíme studenou vodou, oloupeme, rozkrojíme na půl a odstraníme semínka a opět nakrájíme na droboučké kostičky
3. oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky a společně s nasekaným koriandrem smícháme s rajčaty a chilli papričkami
4. ochutíme vyšlehanou smění ze soli, limetové šťávy, kůry a cukru, dobře promícháme a necháme proležet v lednici
guacamole salsa
4 rajčata
2 avokáda
1 limetka
1 menší bílá cibule (nebo jarní)
2 stroužky česneku
1 lžíce sekaného koriandru
sůl
1. rajčata, na špičce do kříže naříznutá, spaříme v horké vodě cca 4 minuty, zchladíme ve studené vodě, oloupeme slupku, rozkrojíme na půl a odstraníme semínka. Takto připravenou dužinu nakrájíme na jemné kostičky
2. avokádo oloupeme a nakrájíme na hrubší kostky a vidličkou rozmačkáme nebo rozmixujeme (při nákupu vybírejte měkčí plody). Přidáme limetovou šťávu, jemně sekanou cibulku, kostičky rajčat, sekaný koriandr, jemně sekaný česnek a sůl
3. vše dobře promíchejte a nechte v lednici proležet
Ohodnoťte tento recept: