Hovězí loupaná plec na rozmarýnu


Kořenová zelenina a trochu špeku na ovonění tvoří základ této „letní“ a odlehčené omáčky. Výrazný rozmarýn, s nímž se u Sapíků zachází velmi citlivě, pak „dotáhne“ výtečnou chuť krmě připravené na dobrém moravském víně. Vínkem vskutku nešetřete!
4 porce
hovězí plec
800 g hovězí loupané plece
150 g špeku
rozmarýn
50 ml oleje
150 g mrkve
70 g celeru
70 g petržele
100 g cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce protlaku
lžíce sladké mleté papriky
sůl
mletý pepř
rozmarýnový odvar
1 l bílého vína
karotka
šťáva z citronu
50 ml vody
150 g krystalového cukru
200 g karotky
Maso rozdělíme na 200 g porce, prošpikujeme proužky špeku (asi 50 g z celkového množství), osolíme, opepříme, ke každému kousku přivážeme snítku rozmarýnu.
Na rozpáleném oleji opečeme maso ze všech stran a vyjmeme.
Do rozpáleného tuku po mase vložíme kostičky špeku a orestujeme, jen do sklovata (protože se ještě vypeče se zeleninou), přidáme mrkev a petržel nakrájenou na hranolky, zarestujeme, poté vložíme cibuli na kostičky, zarestujeme, přimícháme rajský protlak, zarestujeme, špetku sladké mleté papriky, zarestujeme, nakrájený česnek, zarestujeme, podlijeme rozmarýnovým odvarem, bílým vínem, vložíme zpět maso, zaklopíme a vložíme do vyhřáté trouby, ½ hodiny pečeme pod pokličkou, zbytek doby do změknutí masa bez pokličky. Pečeme při cca 170 °C. Podáváme se šťouchanými bramborami a glazovanou karotkou.
Očištěnou karotku nakrájíme na proužky a spaříme vroucí vodou.
Leštěnou (glazovanou) karotku připravíme tak, že do pánve vymačkáme šťávu z citronu, vmícháme cukr a svaříme do sirupové konzistence, přidáme karotku a prohřejeme.
Ohodnoťte tento recept: