Fazolové lusky s mandlemi a krůtím masem


Tady je tip na lehký oběd či večeři, kterou korunují pražené mandličky. Ve fazolkách najdeme vitamin C, kyselinu listovou a vlákninu, maso nás zásobuje důležitými živočišnými bílkovinami.
Mandle nám přinášejí velké množství vlákniny, mají vysoký obsah tuků (40–50 %), a tím i energie, 15–30 % bílkovin, 5–7 % cukrů. Obsahují hodně vitaminů skupiny B, hlavně B2 (riboflavinu), vitaminu E (tokoferolu) a kyseliny listové. Jsou významným zdrojem minerálních látek (ve 100 g: 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku).
4 porce
400 g zelených fazolových lusků
100 g červené cibule
400 g krůtích prsou
snítka tymiánu
střik citronu
vinný ocet
olivový olej
sůl
Krůtí maso nakrájíme na nudličky, smícháme s tymiánem, zastříkneme citronovou šťávou, pokapeme olejem a necháme odležet, zatímco si připravíme další ingredience.
Fazolové lusky očistíme, zařízneme jejich konce a pokrájíme na menší kusy.
Cibuli nakrájíme na velejemno, vložíme do misky a zakápneme octem.
Na pánvi orestujeme krůtí maso, jakmile je hotové, přihodíme fazolky zarestujeme, poté vše smícháme s cibulí a osolíme. Na talíř servírujeme s praženými mandlemi nebo vypečenou slaninou.
mandle naslano
1 vaječný bílek
2 špetky mleté papriky
100 g celých loupaných mandlí
hrubozrnná mořská sůl
Bílek ušleháme s paprikou až do pěny, vhodíme mandle a promícháme, aby byly všechny dobře obalené. Cedníkem je vyjmeme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, tady mandle posypeme solí a promísíme. Mandle rozprostřeme, je-li potřeba, tak na dva plechy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 120 °C asi půl hodiny. Po vypnutí trouby necháme mandle ještě další půlhodinu dojít.
Ohodnoťte tento recept: