Zeleninová jídla

Polenta se zeleninovo-houbovou omáčkou

Jeden kukuřičný klas obsahuje 75 kcal, spoustu vlákniny, vitaminy skupiny B, hořčík, fosfor. Proto bychom ji měli pravidelně zařazovat do našich jídelníčků, třeba tak, jako Italové.

Polenta je známá jako kukuřičná kaše, ale při troše fantazie z ní můžeme vytvořit variantu velmi hodnotných jídel. Můžete ji jíst teplou jako kaši, zapečenou či studenou v tuhém stavu.

V našem případě používáme kukuřici instantní bio, která je k mání v obchodních řetězcích. Tak si ušetříme čas, jinak se polenta vaří z kukuřičné mouky mnohem déle.

Polentu si můžeme připravit i den předem, poté ji použít jako přílohu k masu, kysanému zelí, zeleninovému salátu a podobně. Tentokrát ji budeme podávat s vynikající omáčkou ze zeleniny, hub a gorgonzoly.

4−6 osob

250 g instantní polenty
1 l vody
2 stroužky česneku
petrželka kudrnka
sůl
olivový olej na vymazání mističek

300 g čerstvé zeleniny – mix řapíkatý celer, mrkev, červená cibule, červená kapie
olivový olej
200 g žampionů
200 ml smetany
200 g gorgonzoly nebo nivy

Do vroucí osolené vody vsypeme za stálého míchání instantní polentu, 3 minuty provaříme, ochutíme drceným česnekem a sekanou petrželkou. Touto hmotou naplníme malé misky vymazané olejem a polentu necháme ztuhnout.

Očištěnou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, orestujeme ji na troše olivového oleje, poté přidáme na tenké plátky nakrájené žampiony, na prudkém ohni zarestujeme, pak přilijeme smetanu a přidáme na kostičky nakrájenou gorgonzolu nebo nastrouhanou nivu (pokud je sýr tužší, je lépe ho na hrubém struhadle nastrouhat, nerozpouští se dlouho), zredukujeme, dochutíme.

Misky s polentou před podáváním ohřejeme v troubě, poté polentu vyklopíme na talíř a servírujeme s omáčkou.

Ohodnoťte tento recept: 

26 hlasů

Další recepty Celý díl