Různé

Česnekový chléb s anglickou slaninou

Dobrý domácí chléb může vonět (jako v našem případě) po česneku a slanině, nebo můžete ingredience zaměnit podle chuti za kmín, anýz či ořechy.

malý bochník

500 g hladké mouky „00“
2 lžičky soli
7 g sušeného droždí
3 lžíce olivového oleje
cca 300 ml vody
2 stroužky česneku
150 g anglické slaniny

Ve velké míse smícháme mouku, sůl a droždí, doprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj olej, vodu, přidáme drcený česnek a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu.

Vše promícháme, bude-li těsto tuhé, přidáme asi 2 lžíce vody. Těsto položíme na pomoučený vál a ručně prohněteme do hladka. Necháme jej asi hodinu kynout v míse vymaštěné olejem. Poté jej vyjmeme, vytvarujeme bochník, přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě asi půl hodiny kynout na teplém místě. Poté pomoučíme, nařízneme kříž a pečeme na 200 °C asi 30 minut do zlatohněda. Chléb je nejlépe nechat zchladnout na mřížce, na poťukání by měl znít dutě.

Ohodnoťte tento recept: 

46 hlasů

Další recepty Celý díl