Maso

Telecí roláda na bílém víně s vypichovanými brambůrky a jablkovým kompotem

Chuťově vyladěný triptych − delikátní roláda, na které se příjemně podepíše chuť a vůně vína, jemné brambůrky, na nichž křupou opražená semínka, a vlahý osvěžující sladkokyselý kompot. Jednoduché a výtečné.

Pokud v řeznictví nenarazíte na telecí hrudí, zkuste požádat obsluhu, zda není možné ho objednat, jinak bez obav použijte plát z krůtího prsa nebo vepřovou kýtu.

6 porcí

roláda

1 kg telecího hrudí
2 starší housky
200 ml mléka
1 cibule
petrželka kudrnka
tymián
1 citron
lžíce kaparů
100 g mletého telecího masa
100 g mletého vepřového masa
1 vejce
150 g másla
200–250 ml bílého vína
150 ml smetany
mletý pepř
sůl

brambory

1000 g brambor
100 g másla
plocholistá petržel
slunečnicové a sezamové semínko
sůl

Plát telecího hrudí upravíme tak (nakrojíme a rozklepeme), abychom získali co největší plát, osolíme jej, opepříme a pokapeme šťávou z půlky citronu.

Housku nakrájíme na kostičky a zalijeme ji vlažným mlékem, ve kterém jsme rozpustili 50 g másla.

K housce přidáme cibuli nakrájenou na kostičky, nasekanou petrželku a drhnutý tymián, citronovou kůru, kapary, mleté maso, vejce, sůl, pepř a dobře promícháme.

Plát masa potřeme směsí, zavineme a svážeme provázkem.

Na 100 g másla opečeme roládu v pečící nádobě ze všech stran, podlijeme vínem, vložíme do trouby a pečeme asi půldruhé hodiny při 150 °C, během pečení podléváme a otáčíme. Ke konci přidáme smetanu, necháme zapéct. Odstraníme provázek a podáváme s bramborami.

Z oškrábaných brambor tvarujeme pomocí speciálního vykrajovátka kuličky, které uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme a podáváme s plátkem másla, sekanou petrželkou a opraženými semínky.

jablkový kompot

4 velká tvrdá jablka
2 lžíce krupicového cukru
1 citron
4 hřebíčky
2 kousky skořice
2 lžíce čerstvého nebo mraženého rybízu

Očištěná, na širší měsíčky pokrájená a vyjádřincovaná jablka vložíme do kastrolu, zalijeme vodou tak, aby byla pokrytá, zastříkneme šťávou z půlky citronu, přidáme cukr, koření a plátek citronové kůry. Přivedeme k varu, necháme krátce, cca 2 minuty přejít varem, až jablka zesklovatí, nesmí být rozvařená. Odstavíme a necháme vychladit. Před podáváním přidáme „pro oko“ i pikantnější chuť ještě rybíz.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl