Masové švédské kuličky či norské placičky


Kuličky nebo placičky – záleží jen na vás, které variantě dáte přednost. Recepty na masovou směs i omáčku, ať švédskou či norskou, jsou stejné. Ve skandinávských zemích používají nové koření výhradně v mletém stavu, celé se tam jen těžko shání. A právě nové koření spolu s muškátovým oříškem a mletým zázvorem dají „karbanátkům“ jiný, cizokrajný šmak, než jsme v Česku zvyklí. Tento pokrm nesmíme ošidit o smetanovou omáčku, selské brambory a pikantní brusinky.
4–6 porcí
masové kuličky
mleté maso hovězí a vepřové 1:1
2–3 lžíce solamylu
200 ml mléka
2 vejce
1 cibule
1/2 lžičky mletého nového koření
lžička muškátového oříšku
špetka mletého zázvoru
pepř
sůl
máslo na smažení
omáčka
50 g másla
4 lžíce mouky
1/2 l vývaru
150 ml smetany
mletý pepř
sůl
příloha
brambory vařené ve slupce
brusinky
Z uvedených surovin a cibule nakrájené na malé kostičky vypracujeme hladké těsto, ze kterého podle libosti tvoříme buď kuličky, nebo placičky, a smažíme je na másle.
V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme tmavší jíšku, kterou zalijeme vývarem a smetanou, asi patnáct minut provaříme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Podáváme se selskými brambory (uvaříme ve slupce a těsně před podáváním slupku oloupeme), omáčkou a brusinkami.
Ohodnoťte tento recept: