Polévky

Masový vývar s krupicovými noky a zeleninou

Masopustní maškara žádá nejen precizní přípravu a organizaci. Průvod čeká náročné celodenní putování po staveních a vsích, což obnáší jednu pěknou pracovní směnu plnou muziky, tancování, ochutnávání a popíjení, navrch se pak v podvečer pokračuje v místním hostinci až do nočních hodin. Gruntovní vývar dodá tělu sílu na další řádění, takže se pusťme do vaření.

10–12 porcí

vývar

1000 g hovězího masa předního
500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
4 stroužky česneku
6 kuliček nového koření
12 kuliček celého pepře
sůl
olej

krupicové noky

200 ml mléka
25 g másla
150 g hrubé krupice
3 vejce
mletý muškátový květ
sůl
petrželka kudrnka

zeleninová vložka do polévky

kapustičky
kedlubna

Hovězí maso a zeleninu nakrájíme na větší kusy a prudce opečeme na oleji (cibuli neloupeme, česnek jen rozmáčkneme), přidáme koření, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu, příkon tepla zmírníme na minimum a vývar „táhneme“ alespoň 3 hodiny. Poté jej scedíme.

Mléko s máslem přivedeme k varu a za stálého míchání vsypeme krupici. Jakmile se těsto odpaluje – nechytá se na stěny hrnce a vařečku, necháme ho zchladnout, přidáme vejce, špetku muškátového květu, sekanou petrželku, dobře promícháme.

Z těsta vykrajujeme pomocí navlhčené lžičky noky, které vhazujeme do vroucí osolené vody, zavaříme asi 3 minuty, než vyplavou na povrch a vyjmeme, krátce propláchneme studenou vodou a zakápneme trochou oleje.

Do talířů servírujeme očištěné kapustičky rozkrojené na půlky, kedlubnu na tenké proužky či plátky, noky a vše zalijeme horkým vývarem.

Ohodnoťte tento recept: 

18 hlasů

Další recepty Celý díl