Moučníky a cukroví

Skořicové koblížky s jahodami

Že jste takový moučník ještě nezkoušeli? On se nezdá, ale chutná skvěle. České tradiční koblížky odlehčené ovocem a zvláštně navinulou (díky jogurtu) smetanou skýtají i na(pře)jedenému strávníkovi chuťové radovánky.
Jahody můžete bez obav nahradit malinami nebo ostružinami. Nebo si klidně udělejte mix lesního ovoce. Pokud je nemáte v mrazáku, je směs k dostání během celého roku.

4 porce

koblížky

25 g droždí
45 g moučkového cukru
220 ml vlažného mléka
2 žloutky
400 g polohrubé mouky
1 citrón na citrónovou kůru
1 lžička soli
100 g skořicového cukr na obalení

ovoce

500 g jahod (čerstvých nebo mražených)
80 g moučkového cukru
1 snítka máty

jogurtová pěna

200 g bílého jogurtu
250 g rostlinné šlehačky
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
½ vanilkového lusku
kůra z jednoho citrónu

1. droždí rozmícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu mouky a vymícháme kvásek, který necháme vykynout

2. vykynutý kvásek promícháme se zbylými surovinami (žloutky, mouka, vlažné mléko, citrónová kůra, sůl a cukr) v kypré těstíčko a necháme cca 30 minut vykynout

3. po vykynutí vyválíme na 2 cm vysoký plát a kulatou formičkou o průměr cca 4,5 cm vykrajujeme mini koblížky, chvilku je necháme odpočinout a smažíme v oleji z obou stran, krátce necháme okapat na papírovém ubrousku a ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru

4. jahody nakrájíme na kostičky, promícháme s moučkovým cukrem, popřípadě sekanou mátou

5. smetanu vyšleháme do tuha společně s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a vanilkou, dobře promícháme s jogurtem a necháme vychladit

6. na talíř servírujeme kobližky a kopeček jahod s jogurtovou pěnou

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl