Kuře tří hořčic
Kuře tří hořčic peče paní Livia Klausová nejraději na chalupě, kde v kachlových kamnech praská voňavé dříví a kuřátko tak v pícce získá neopakovatelnou chuť. Té stěží docílíme v plynových a elektrických troubách... Nicméně, vyzkoušejte tento velmi jednoduchý a velmi chutný kuřecí pokrm.
4–6 porcí
1 kuře
lžíce plnotučné hořčice
lžíce kremžské hořčice
lžíce dijonské hořčice
lžíce rybízové marmelády
mletý pepř
sůl
sterilovaná zelenina Moravanka
100 g másla
Kuře očistíme, naporcujeme, opepříme, osolíme a vložíme do pekáče.
Všechny druhy hořčice spolu s rybízovou marmeládou smícháme v marinádu a potřeme jí kuře ze všech stran.
Zde se kluci maličko odchýlili od receptury paní Klausové, uvádíme tedy jak verzi její, tak i kluků.
a) tip paní Klausové
Dáme péci do středně vyhřáté trouby, jakmile se povrch masa „zatáhne“, přidáme ke kuřeti sterilovanou zeleninu i s nálevem a pečeme, až je kuře měkké.
b) variace kluků
Ke kuřeti přidáme Moravanku i s nálevem, poklademe plátky másla a pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatohněda.
Tak vidíte, když dva dělají totéž, není to totéž... Vyzkoušet můžete obě varianty a posuďte, která vám víc vyhovuje.
Jak doporučuje paní Klausová, kuře tří hořčic chutná nejlépe s bramborovým knedlíkem (recept viz díl „Babičkovská“ – hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem). Kluci jej podávali s bramborovou kaší, nechť každý zvolí podle svého gusta.
Ohodnoťte tento recept: